IMPORTANTA RELATIEI DINTRE MEDIC SI PACIENT

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Relația dintre medic și pacient este cel mai important aspect al unui tratament stomatologic.

Un zambet sanatos este esential in viata fiecaruia dintre noi. De aceea, alegerea unui medic stomatolog bun reprezinta o investitie foarte importanta in starea ta de sanatate generala. Relatia pacient – stomatolog este un parteneriat delicat care formeaza nucleul stomatologiei. Cele mai bune relatii medic – pacient sunt construite pe incredere, respect si profesionalism.

Comunicarea dintre medic- pacient , daca ne raportam doar la aceasta zona a medicinei , a cunoscut o evidenta imbunatatire in ultimii ani. Atat medicul cat si pacientul au depasit o serie de bariere care au existat de-a lungul timpului, aici facand referire la cutumele perpetuate din generatie in generatie de ambele parti. Desi exista in continuare o temere , o frica a pacientilor fata de manoperele stomatologice , se lucreaza constant la imbunatatirea acestei relatii.

Stabilirea relatiei medic- pacient este foarte importanta , deoarece aceasta este calea prin care pecientii pot depasi teama.

Din studiile ultimilor ani, rezultă faptul ca o bună comunicare medic-pacient poate avea un impact benefic asupra stării de sănătate a pacientului, precum și asupra creșterii gradului de siguranță si satisfacţie a pacientului. 

Nevoia de comunicare este evidentă si necesară, la fel si cerințele pacienților de a primi informații mult mai bine structurate. In acest sens, este important ca personalul medical sa practice mai mult procesul de comunicare si relaționare cu pacientul. Aceasta implică cunoștințe, abilitatea de a obtine informații, capacitate de relationare interpersonală.

Din păcate, mediul in care se desfășoara actul medical nu e intodeauna propice comunicarii. Cauzele sunt numeroase si țin de: lipsa de timp, supraaglomerarea, diferentele de cultura, anxietate din partea pacienților, teama de conflict si de reclamații, asteptari nerealiste. 

A comunica cu pacienţii este un proces complex care cere atenţie,timp,efort,implicare și pregătire.

Asadar , comunicarea reprezinta elementul principal pe care se bazeaza relația medic pacient.