ESTETICĂ DENTARĂ
Nu toți oamenii posedă un zâmbet frumos din naștere.Estetica dentară presupune o armonizare perfectă între gingii, dinți, gură și zâmbet pentru a putea crea , în funcție de trăsăturile feței,un aspect facial cât mai frumos și mai armonios.
Estetica dentară se bucură de cele mai noi tehnologii care redau dinților tăi un aspect sănătos, reparând tot ceea ce strică armonia zâmbetului tău prin metode sigure.Estetica dentară face parte din protetica dentară unde se implică o schimbare totala a zâmbetului uman prin folosirea de fațete dentare din diferite materiale precum compozit sau ceramica.
Este cel mai nou concept cu ajutorul căruia poţi participa, pas cu pas, la crearea zâmbetului dorit împreună cu medicul.
Digital smile design (DSD) este un concept ce constă în realizarea unui proiect virtual al viitoarei lucrări cu ajutorul computerului și al unui program, pornind de la fotografiile inițiale ale pacientului.DSD foloseşte principii de estetică facială corelate cu reguli de estetică dentară, ale zâmbetului şi gingiilor în funcţie de fizionomia fiecărui pacient.
Programul DSD ajuta pacientul sa inteleaga situatia initiala a danturii, a pasilor de tratament si ofera posibilitatea pacientului de a vizualiza rezultatul inca de la prima sedinta.
Digital Smile Design presupune o primă şedinţă în care facem o serie de poze de înaltă rezoluţie cu un aparat profesional DSLR şi luăm o amprentă dentară. Ne interesează să surprindem cât mai exact formă dinţilor şi a fizionomiei, vizibilitatea lor în timp ce pacientul vorbeşte, râde, zâmbeşte. Este analizată în diferite moduri culoarea şi repartiţia nuanţelor în suprafaţă dintelui pentru a realiza cât mai frumos dar şi funcţional lucrarea dentară de care aveţi nevoie. Imperfecţiunile de mărime, culoare sau poziţionare le vom remedia cu ajutorul Digital Smile Design.
Fotografiile ne ajută să realizăm studiul cazului şi să găsim designul perfect al zâmbetului dumneavoastră mai întâi virtual, pe computer şi ulterior îl vom materializa într-o machetă de ceară (wax up). Pentru a analiza aceşti parametri, medicul stomatolog împreună cu pacientul şi tehnicianul dentar vor comunica pentru a stabili un plan corect şi bine organizat de realizare a lucrărilor estetice. În cadrul discuţiilor ce au loc în jurul problemei estetice vom găsi mai multe soluţii pentru dumneavoastră, iar cea mai bună va putea fi pusă în practică.
În acest sens fotografia dentară joacă un rol important în comunicare. Nu degeaba vorba: “o imagine valorează mai mult decât o mie de cuvinte”.
La următoarea şedinţa vom aplică peste dinţii dumneavoastră o machetă din material compozit care arată noul design al zâmbetului. Veţi pleca din cabinet cu dinţii intacţi şi cu o prezentare foto şi video a noului zâmbet. Astfel puteţi previzualiza rezultatul final al lucrării dentare estetice.
• Oferă posibilitatea armonizării danturii cu restul trăsăturilor feţei;
• Prin intermediul DSD puteţi vizualiza situaţia actuală a danturii dvs. şi rezultatele care pot fi obţinute în urmă tratamentului;
• Permite simularea mai multor variante de tratament;
• Aveţi la dispoziţie imagini de înalta calitate care va permit să alegeţi varianta de design pe care o doriţi pentru zâmbetul Dvs.
• Va oferă control asupra rezultatului procedurilor ce urmeză a fi efectuate.
Fațetele dentare vin in ajutorul celor care au probleme precum :dinți decolorați,tociți sau ciobiți,dinți într-o formă atipică , strungareată,spații între dinți sau dinți malpoziționați, pentru ca aceștia să poată avea un zâmbet natural infrumusețat timp de 20-25 de ani, mai ales dacă au igiena dentare corespunzătoare.
Faţetele ceramice sunt foiţe subţiri de ceramică care se lipesc pe suprafaţă dinţilor după şlefuirea unei suprafeţe foarte subţiri a smatului. Faţetele ceramice sunt o alternativă viabilă pentru multe cazuri , care până nu demult se rezolvau prin coroane de înveliş. Efecte spectaculoase pot fi obţinute în doar 2 şedinţe de tratament. Faţetele ceramice sunt un excelent remediu pentru dinţii tociţi, sparţi, spaţiaţi, pătaţi sau înghesuiţi. Sunt considerate restaurări pe termen lung care protejează şi dinţii şi întăresc frumuseţea zâmbetului dumeavoastră. Având o grosime foarte redusă, faţetele necesită şlefuirea unei cantităţi foarte mici de smalt. Dinţii dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea şi formă dorite cu un sacrificiu minim de substanţă dentară şi în timp scurt.
Faţetele dentare din ceramică (porţelan) reprezintă cea mai de succes minim-invazivă procedura stomatologică a ultimului deceniu.
Faţetele dentare sunt nu numai cea mai naturală formă a esteticii dentare ci chiar fac parte din personalitatea celei sau celui care le poartă.
Obiectivul realizării faţetelor dentare este acela că pacientul să aibă nişte restaurări care să se integreze perfect în aspectul fetei, să fie în armonie cu fizionomia şi personalitatea fiecărui pacient în parte . Cine le priveşte să nu-şi poată da seama de prezenţa acestora.
Faţetele sunt integrate biologic datorită stabilităţii chimice crescute, toxicitătii scăzute asupra ţesutului şi gradului redus de a produce sensibilitate sau iritabilitate la nivelul gingiilor. De asemenea, reduc placă bacteriană ce se formează pe dinţi datorită suprafeţei netede şi lucioase de care placă bacteriană nu poate adera.
Faţetele se cimentează pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultima generaţie. Faţetele sunt foarte subţiri – maxim 0,5 mm – dar de îndată ce sunt cimentate se integrează perfect cu structura dintelui şi devin extrem de durabile,formând corp comun cu acesta.
Cazurile care se pot trata prin realizarea de faţete trebuie atent selecţionate pentru a fi siguri de un rezultat excelent. Prin acest procedeu se pot rezolva probleme de estetică precum corectarea dinţilor nealiniaţi, coloraţii puternice ale acestora (probleme cauzate de tratamentul cu tetraciclină, sau „înnegrirea” sau „înroşirea” dinţilor din cauza unor intervenţii anterioare pe acel dinte), defecte de creştere (dinţi scurţi sau mai lungi), fracturi superficiale sau apropierea dinţilor cu strungăreaţă. Din cauza vârstei , smalţul se subţiază şi dinţii capătă o opacitate caracteristică. Prin faţetarea cu porţelan zâmbetul poate fi transformat rapid, fără durere şi cu un minim de sacrificiu al ţesutului dentar. Este vorba aşadar despre proporţii, armonie, frumuseţe, mărime, culoare, umbre, aranjament-aliniament.
În această lume aflată mereu în schimbare, aspectul este foarte important nu numai din punct de vedere social dar şi economic.
Efectele pozitive ale unei asemenea intervenţii asupra zâmbetului, fizionomiei şi încrederii în sine nu trebuie subestimate.
Unul dintre factorii determinanţi ai succesului social şi profesional îl reprezintă dinţii sănătoşi, însă acest lucru nu este suficient. Aceştia trebuie să fie şi foarte frumoşi, ca să oferim celorlalţi un zâmbet agreabil şi ca să ne simţim siguri şi încrezători în propria persoană.
Bucuria de a zâmbi natural, fără inhibiţii trebuie şi poate să devină realitate!
Faţetele dentare sunt indicate în cazul în care prezentaţi:
o Spaţii interdentare inestetice
o Incongruenţa dento-alveolara (“înghesuiri”dentare minore şi moderate)
o Coloraţii intrinseci reduse şi medii (tetraciclina şi fluoroza)
o Forme şi dimensiuni inestetice ale anumitor dinţi
o Traumatisme dentare sau leziuni carioase însoţite de pierderi moderate de substanţă dentară
o Dinţi cu textură de suprafaţa neomogena
Tratamentul prin faţete dentare este preferat de către pacienţi pentru că:
o Necesita şlefuiri minore ale suprafeţei exterioare a dinţilor (0.6mm)
o Conserva vitalitatea dinţilor
o Sunt foarte fizionomice
o Dinţii restauraţi nu prezintă umbre negre în vecinătatea gingiei (neavând infrastructura metalică)
o Textura şi transluciditatea sunt similare dinţilor naturali
o Nu există reacţii alergice datorită biocompatibilitatii ceramicii dentare
o Gingia este menajata în timpul şlefuirii, amprentării şi cimentării (limita lucrării poate fi plasată chiar în vecinătatea gingiei).
Ceramică dentară presată reprezintă o opţiune excelenţă de restaurare a dinţilor frontali, redând frumuseţea zâmbetului natural. Coroanele din ceramică dentară presată sunt realizate fără suport metalic.
Structura de baza este un nucleu rezistent din porţelan sinterizat, care se topeşte şi se presează în cuptor la temperaturi înalte. Nucleul de ceramică se plachează tot cu porţelan printr-o tehnică de stratificare pas cu pas. Dinţii artificiali din ceramică presată obţin astfel transluciditatea şi culoarea naturală.
Indicații pentru coroanele din ceramică dentară presată
Ceramică dentară presată , este biocompatibilă şi are marele avantaj că necesită un strat minim de şlefuire în dinte.. Acest aspect contribuie la obţinerea rezultatului estetic dorit.
Coroanele din ceramică dentară presată sunt indicate pentru zona frontală dar nu sunt recomandate pacienţilor cu bruxism. Nu se pot folosi la realizarea punţilor (cazul în care lipsesc unul sau mai mulţi dinţi) deoarece le lipseşte rezistenţă structurii metalice a lucrărilor metalo-ceramice, aceştia pot fi confecţionaţi din zirconiu. Nici dinţii reconstituiţi cu pivoţi metalici nu sunt indicaţi pentru restaurări integral ceramice pentru că transpare culoarea pivotului prin transluciditatea coroanelor de ceramică presată.
Avantajele coroanelor de ceramică dentară presată
Printre avantajele coroanelor din ceramică dentară presată se numără şi faptul că acestea ne permit să reproducem cu exactitate caracteristicile individuale ale dinţilor naturali, adică se pot obţine zone de matitate sau transluciditate în funcţie de fiecare caz în parte. Totodată coroanele din ceramică presată sunt recomandate persoanelor alergice deoarece acest material nu generează reacţii de tip alergic, iar contactul cu gingia se face doar prin ceramică.
Restaurările estetice în stomatologie folosesc materiale ce au capacitatea de a imită cât mai în detaliu ţesutul dentar. Astfel, că şi culoare, au apărut diverse materiale cu posibilităţi estetice din ce în ce mai bune. O altă calitate necesară materialelor pentru restaurări este biocompatibilitatea, calitate ce asigura longevitatea restaurării dentare aflată în contact cu ţesuturile cavităţii bucale.
Un material ce îmbină aceste calităţi este dioxidul de zirconiu (Dioxid de Zirconiu Tetragonal, stabilizat parţial cu Yttriu).
Acest material este important în medicină pentru proprietăţile sale deosebite precum rezistenţă şi duritate, dar şi a biocompatibilităţii deosebite, astfel fiind folosit de exemplu pentru realizarea capului femural în protezele de sold, a membrelor artificiale sau a aparatelor auditive.
Dioxidul de zirconiu este folosit cu succes în medicină dentară pentru confecţionarea coroanelor dentare deosebit de estetice, înlocuind clasicele aliaje metalice, dar şi a unor implanturi dentare. Caracteristicile care îl recomandă pentru această sunt următoarele:
- Compatibilitate biologică excelenţă – absolut bio-inert. Puritatea materialului este în proporţie de 99,9%. Prezenţa să în vecinătatea directă a ţesutului uman nu îl influenţează în niciun fel. Materialul nu are gust şi nu există reacţii alergice de niciun fel.
- pot acoperii şi bonturile cu pivoţi metalici , deoarece nu transpare
- se pot efectua punţi extinse de până la 12 -14 elemente
- rezistenţă acestor punţi este comparabilă cu cea a metalului
- Porozitatea este zero, posibilitatea impregnării materialului şi astfel denaturarea calităţilor sale fiind inexistentă.
- Oxidul de zirconiu este inert şi din punct de vedere termic. El realizează astfel o barieră de protecţie a pulpei dentare (nervul dintelui) împotriva variaţiilor termice, ce o pot afecta.
- O coroana de ceramică pe suport de oxid de zirconiu are o transluciditate apropiată ţesutului dentar, ea reflectând lumina naturală precum un dinte natural. Acest avantaj în faţă opacităţii unei coroane ceramice cu capă metalică o recomandă pentru restaurările dinţilor frontali.
- Rezistenţă crescută îl recomandă că material de restaurare atât pentru dinţii frontali cât şi pentru zonele laterale supuse unor forţe masticatorii însemnate.
- Coroanele din ceramică pe suport de oxid de zirconiu au o greutate mai mică decât cele pe suport metalic, aşadar acomodarea cu noile lucrări protetice este mult mai rapidă.
Perfectă adaptare a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu permite cimentarea cu materiale biocompatibile evitând iritarea pulpei dentare sau a ţesutului gingival. Precizia coroanelor este dată de tehnologia CAD-CAM de prelucrare computerizată a blocurilor de oxid de zirconiu.
Restaurările dentare speciale din ceramică inlay şi onlay sunt obturatii din ceramică. Ele sunt potrivite în special pentru tratamentul cavităţilor dentare mici şi mijlocii, la care mai există încă smalt suficient. Inlay-urile şi onlay-urile moderne din ceramică de zirconiu, cum sunt cele aplicate în clinică Dentaprime, satisfac nu numai cele mai înalte pretenţii de stabilitate şi rezistenţă la acţiunea de muscare, ci şi din punct de vedere al esteticii şi confortului.
Înainte ca inlay-ul sau onlay-ul ceramic să fie aplicate, ele sunt şlefuite de tehnicianul dentar. Apoi dentistul le introduce şi le cimentează cu ciment adeziv. Acest adeziv se solidifică apoi (se fotopolimerizează) cu ajutorul lămpii cu ultraviolete (lumina albastră).
În final, câteva cuvinte despre îngrijirea acestor restaurări dentare. Chiar dacă ceramica se caracterizează printr-o stabilitate şi rezistenţă deosebită, condiţia ca ea să reziste pentru o durată cât mai mare este o igienă bucală regulată şi corectă.
Un tratament pentru:
|
|
Cum se procedează:
Compozitul este un amestec de substanţe plastice şi sticlă ce are o culoare identică cu a dinţilor.După ce ţesutul cariat e îndepărtat acest marial este introdus în cavitatea dentară. Fiecare strat este întărit cu ajutorul unei lămpii fotopolimerizabile, suprafaţă obturaţiei fiind modelată şi finisată pentru a reconstitui aspectul natural al dintelui.
Avantaje:
- nu sunt toxice,pentru că nu au în compoziţie mercur
- prezintă aderenţa chimică şi se lipesc în mod optim de structurile dentare
- estetică perfectă care este ESENŢIALĂ mai ales în zona frontală
În ultimii ani purtarea bijuteriilor dentare a devenit o adevarata modă în Statele Unite şi în Europa Occidentală, trendul manifestându-se tot mai frecvent şi în România.
Bijuteriile dentare ne oferă posibilitatea de a avea un zâmbet cu totul deosebit, acestea pot fi ţinute pe dinţi atât timp cât ne dorim acest lucru.
|
|
|
|
| Bijuterie Dentară Cristal Swarovski | Bijuterie dentară din aur |
|
Aplicarea bijuteriilor dentare nu afectează cu nimic dintele. Nu se intervine cu freza asupra dinţilor. Tocmai de aceea, bijuteriile se pot îndepărta chiar şi a două zi după aplicare, fără că dintele să fie afectat. Diversitatea formelor şi modelelor ne ajută să alegem ceea ce ni se potriveşte. Un cristal, aur alb sau aur galben modelat în diferite forme cu o semnificaţie aparte pentru fiecare dintre noi. Iar dacă avem mai multe preferinţe şi nu ştim asupra cărui model să ne decidem, putem să schimbăm modelul ales de fiecare dată când dorim acest lucru.
Aplicarea bijuteriei pe smalt este o procedura simplă, nedureroasă şi nu presupune distrugerea substanţei dure dentare. Durează cel mult 20 de minute şi implică periajul profesional al ambelor arcade dentare, cu accent pe dintele selectat pentru purtarea bijuteriei, urmat de lipirea bijuteriei de smalţul dintelui cu ajutorul unei substanţe adezive transparente. Mai întâi medicul dentist aplică un gel demineralizant pe smalţul dintelui, pentru a favoriza adeziunea materialului de lipit.
După spălarea şi uscarea dintelui, va aplică adezivul transparent pe suprafaţă bijuteriei, pe care o va aşeza pe locul ales de pe dinte. În final materialul adeziv se polimerizează cu lampa specială, pentru a face priză. Bijuteria poate fi îndepărtată oricând de pe dinte doar de medicul stomatolog, fără riscuri asupra integrităţii dintelui.
Pentru un zâmbet mai fermecător că niciodată sau pentru orice informaţie vă aşteptăm la cabinetul nostrum.